Ugrás a tartalomra
noneImage alt

Egyszerű elsősegély

Egyszerű elsősegély, amely segít elpusztítani a kórokozókat és ezáltal megakadályozza a seb elfertőződését. Bár a test gyorsan gyógyul, egy egyszerű elsősegéllyel ellátott seb gyorsabban gyógyul majd, mint egy elfertőződött.

A gyermeked a felnövése során, járni tanulás közben és a játékok során sokat fog el esni. Akárcsak a felnőtteknél, nála sem lesz ritka a balesetből fakadó vágás vagy horzsolás. Bár a teste gyorsan gyógyul majd, egy egyszerű elsősegéllyel ellátott seb gyorsabban gyógyul majd, mint egy elfertőződött.

Miért fontos az elsősegély?

Az ép és egészséges bőr természetes módon gátolja a kórokozók testbe jutását. Azonban ha a bőr sérült, például vágás, horzsolás vagy harapás miatt, akkor az út nyitva áll a kórokozók előtt. A nedves, meleg, és tápanyagokban gazdag bőr alatti szövet ideális környezetet a baltériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához.

A sebek akkor fertőződnek el, ha:

  • Normál esetben a bőrön károkozás nélkül élő baktériumok a seb körüli ép bőrről bejutnak a test belsejébe
  • A seb a földben, állatokon vagy embereken élő kórokozókkal szennyeződik a sérülés során
  • A levegőben is terjedő kórokozók jutnak a sebbe
  • A sebet mosdatlan kézzel vagy egyéb, baktériumokkal és kórokozókkal szennyezett dologgal érintjük

A seb elfertőzédése és annak gyorsasága számos tényezőtől függ. Többek közt a kórokozó típusától, a seb fajtájától és mélységétől, elhelyezkedésétől a testen, az érintett bőrfelület nagyságától, a szennyező anyag jelenlététől és a szervezet immunrendszerének a behatoló mikroorganizmusokra adott válaszától. Némely sebfertőzés súlyos lehet, és nem tudunk mindig antibiotikumot adni a kezelésére (például az MRSA, a húsevő baktérium fertőzése esetén). Bizonyos esetekben a sebfertőzés nem gyógyítható. Éppen ezért a fertőtlenítők elővigyázatos használata rendkívül hasznos, mivel segít megelőzni a fertőzéseket, és gyorsítja a seb gyógyulását.

Egyszerű elsősegély a kisebb sebek fertőződésének elkerülésére:

  • Tisztítsd meg a kezed, mielőtt és miután a sebet érintetted. Használj ehhez fertőtlenítő szappant vagy alkoholos kézfertőtlenítőt
  • Tisztítsd meg a sebet tiszta folyóvízzel és fertőtlenítő lemosóval, vagy megfelelően higított fertőtlenítő folyadékkal
  • Óvatosan szárítsd meg a seb körüli bőrt
  • Vigyél fel egy kevés fertőtlenítő krémet, hogy a megmaradt baktériumok és más kórokozók elpusztuljanak
  • Védd a sebet azzal, hogy letakarod, és rendszeresen cseréled a kötést
  • Ne felejtsd a megfelelő kézmosási higiéniát, és moss kezet, miután végeztél

Ha a seb vérzése nem marad abba, vagy ha fertőződés jeleit mutatja, azaz kipirul vagy megduzzad, haladéktalanul keress orvosi segítséget.

A MI  SZAKVÉLEMÉNYÜNK