Ugrás a tartalomra
noneImage alt

Betegségmegelőzés és fertőzés felügyelet

Fertőzés felügyelet otthon. A baktériumok körbevesznek minket. A családunk védelme a fontos az olyan fajokkal szemben, amik a bakteriális megbetegedéseket és más fertőzéseket okozzák.

A baktériumok körbevesznek minket. Nem kell megijedni, a legtöbbjük teljesen ártalmatlan. Hasznosak is vannak köztük, mint az emésztést segítő baktériumok. A családunk védelme a fontos az olyan fajokkal szemben, amik a bakteriális megbetegedéseket és más fertőzéseket okozzák.

Hogyan terjednek a kórokozók?

Az ártalmas baktériumok és más kórokozók bekerülhetnek az otthonunkba embereken és állatokon, szennyezett ételen vagy vízen keresztül.

Hogy mennyire terjednek el, ez részben rajtunk is múlik. Ha a szennyezett felületeket megfelelő higiénia nélkül próbáljuk fertőtleníteni (pl. rendszeresen nem tisztított ronggyal), azzal csak elősegítjük a kórokozók terjedését. A tudtunk nékül megtelepedhetnek a kezünkön is a napi teendőink során, és ezután mindenre tovaterjednek, amit a következő kézmosásig megérintünk.

Hasonlóképpen, ha valakinek vírusos fertőzése van, mint az influenza, a köhögés, tüsszentés, vagy akár csak egy lélegzetvétel során az apró cseppek a szájon keresztül a levegőbe juttatják a kórokozókat. Ezek aztán mindenen megtelepszenek, amire rászállnak, vagy belélegezve fertőznek tovább.

Ez jelenség, amit fertőzési láncnak hívunk - amikor az ártalmas baktériumok és bacilusok véletlenszerűen terjednek egyik személyről a másikra, fertőzéseket okozva. Szerencsére ez a lánc megszakítható.

A fertőzési lánc megszakítása:

A kórokozók megfékezésének legjobb módszere a jó higiénia betartása. Néhány segítő tipp:

  • Rendszeresen moss kezet, különösen étkezés előtt, után, és az étel elkészítése során. De ezt kell tenni köhögés, tüsszentés, pelenkacsere, vagy WC-használat után is.
  • Ha köhögsz vagy tüsszentesz, zsebkendővel takard el az orrod és a szád . A használtakat dobd a szemétbe, és moss utána kezet.
  • Biztonsággal tárold és készítsd el az ételeket. Tartsd tisztán a kezeid és a használt felületeket, a nyers és főzőtt/sütött ételek tartsad külön. Rendesen süsd át/főzd meg meg az ételeket, és hűtsd le őket, hogy a baktériumok növekedése lelassuljon.
  • Az oltások (vagy immunizáció) az egyik kulcsa a komoly fertőzések megakadályozásának. Gondoskodj arról, hogy a családtagjaidnak legyenek meg az ajánlott oltásai.
  • Rendszeresen tisztíts és fertőtleníts - különösen azokat a felületeket, amik az étellel érintkeznek, és amiket rendszeresen megérintenek, mint a csapok, kilincsek, telefonos tárcsázók.

Tisztítás és fertőtlenítés: Mi a különbség?

A tisztítás annyit tesz, mint a kosz eltávolítása néhány kórokozóval együtt.. Általában mosószerrel és alapos öblítéssel történik. Több kisebb használati tárgynál (pl. evőeszközök, tányérok) ez már önmagában elég.

A fertőtlenítés a jelenlévő legtöbb kórokozó elpusztítását jelenti. Ez elsősorban olyan nagyobb felületeknél fontos, ahol alapos öblítésre nincs lehetőség (konyhaasztal, WC, mosdókagyló, telefon). Ezeknek a felületeknek a rendszeres fertőtlenítése, a kórokozók és ártalmas baktériumok megfékezésének az egyik legjobb módja.

Ne feledj, még egy tisztán tartott otthonba is eljuthatnak a kórokozók. Az oldalunkon további információkat találhatsz a hétköznapi betegségekról, és tanácsokat arról, mit tegyél, ha te vagy a szeretteid mégis megbetegszenek.

A MI  SZAKVÉLEMÉNYÜNK