Breadcrumbs

Tegyük élvezetessé a kézmosást gyerekek a számára

Hogyan tegyük élvezetessé a kézmosást a gyerekeknek?

A kezünk hordozza a legtöbb baktériumot[1], különösen a gyerekek keze, mivel örökké játszanak. A szappannal és meleg vízzel való alapos kézmosás az egyik legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat és családunkat a betegségektől.[2] Ezért fontos, hogy a kézmosást szórakoztatóvá tegyük a gyerekek számára, különben a lecke semmit sem ér. Íme néhány kézmosási technika, amely segíthet elkerülni a napi harcokat.

 

Készítsünk kézmosási útmutatót

Az egyik egyszerű módja, hogy a kézmosást szórakoztatóvá tegyük a gyerekek számára, ha készítünk egy kézmosási útmutatót azokkal az időpontokkal, amikor a gyerekeknek kezet kellene mosniuk szappannal és meleg vízzel. Az útmutató ezeket az időpontokat tartalmazhatja:[3]

 • Reggeli előtt
 • Ebéd előtt
 • Vacsora előtt
 • WC használat után
 • Szabadban való játék után
 • Iskola után
 • Állatok megsimogatása után

Nem kell őket megjutalmaznunk, de a gyerekek szeretik saját kezükkel kipipálni a kézmosási útmutatót, mintegy vizuális jutalomként a teljesítményükért.

 

Énekeljünk

Ügyeljünk rá, hogy gyermekeink a javasolt 20 másodpercig [4] mossanak kezet szappannal és meleg vízzel, hogy megelőzzük a kórokozók terjedését. Jó trükk, ha énekelünk és így szoktatjuk hozzá őket a kézmosáshoz. Amint befejezzük az éneklést, tudni fogják, hogy megfelelő ideig mostak kezet. A legnagyszerűbb dolog ebben a módszerben, hogy a gyerekek bárhol használhatják - az iskolában, a barátaiknál, illetve a nyilvános mellékhelységekben.

 

Tegyük gyerekbaráttá

Tegyük gyerekbaráttá a kézmosást egy szék és a Dettol® Foaming Hand Wash segítségével. Minél könnyebb lesz kezet mosniuk, annál kevésbé tűnik nekik kötelezettségnek. Hagyjuk, hogy saját maguk válasszák ki a felszerelést, például egy különleges törölközőt, így igazán büszkék lehetnek arra, hogy egyedül mostak kezet.

 

Játsszunk

Amennyiben kicsit nehéz rávenni a gyereket a kézmosásra, kössük össze egy játékkal. Az egyik javaslat a "Kinek a legtisztább a keze?" Ezzel biztosíthatjuk, hogy alapos sikálásban részesüljenek a kis kezek - és talán még az iskolában is játszani fogják. Ösztönözzük őket, hogy ne csak vizet, hanem szappant is használjanak, méghozzá úgy, hogy vizuális módon tanítjuk őket a baktériumokról. Szórjunk a kezükre csillámport, így láthatják, mennyivel könnyebb szappannal lemosni a baktériumokat.

 

Legyünk kreatívak

Változtassuk a kézmosási technikákat szórakoztató kézműves projektekké. Üljünk le gyermekeinkkel és rajzoljunk egy plakátot, ami megmutatja a helyes kézmosás lépéseit, és tartsuk a fürdőszobában referenciaként. A helyes kézmosás lerajzolása lépésről lépésre remek vizuális módja annak, hogy memorizáltassuk a helyes kézmosást. A következő kézmosási technika javasolt, hogy a kis kezek bizonyosan tiszták legyenek:

 1. Nedvesítsük be a kezünket.
 2. Használjunk Dettol® Touch of Foam-ot.
 3. Erőteljesen dörzsöljük a kezünkbe a szappant 20 másodpercig[5]. Ne feledkezzünk meg a kézhátról és a körmök alatti részekről sem.
 4. Alaposan öblítsük le a kezünket.
 5. Szárítsuk meg egy tiszta törölköző vagy kézszárító segítségével.
 6. Használjuk a törölközőt vagy a könyökünket a csap elzárásához.

További tippekért, hogyan tehetjük szórakoztatóvá a kézmosást gyermekeink számára, tekintsük meg a következő videót.

 

Rutin és ismétlés

Az utolsó tipp, hogy mutassunk jó példát gyermekeink számára. Amikor hazaérünk a vásárlásból vagy ügyintézés után, illetve ha a szabadban játszottunk, tegyük nyilvánvalóvá a sorrendet: akasszuk fel a kabátunkat, vegyük le a cipőnket, majd mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, mielőtt bármi mást csinálnánk. Építsük be mindezt a családi rutinba és a jó kézmosási technika viszonylag hamar szokássá válik, melynek köszönhetően megvédhetjük a kicsiket a káros baktériumoktól.[1] http://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html

[2] http://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html

[3] http://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html

[4] http://www.cdc.gov/features/handwashing/

[5] http://www.cdc.gov/features/handwashing/