Breadcrumbs

Konyhai higiénia: Tartsuk tisztán a kezünket

Konyhai higiénia: Tartsuk tisztán a kezünket

A kézmosás az egyik leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb módja a konyhai higiénia gyakorlásának, mivel segít megelőzni a kórokozók terjedését és megvédi családtagjainkat a betegségektől.[1] Kutatások kimutatták, hogy a konyha a leginkább baktériummal fertőzött terület a lakásban[2], így még fontosabb a hatékony kézhigiénia a főzés, illetve az étel elkészítése során.

 

Mikor kell tehát kezet mosnunk a konyhában?[3]

  • Az ételek elkészítése előtt és után
  • Nyers ételek megfogása után
  • Szemetes kiürítése után
  • Főzés után
  • Mosogatás után vagy a felületek letörlésekor
  • Ha tüsszentünk vagy köhögünk, mossunk kezet és töröljük le az érintett felületeket

 

A kicsikkel való főzés szórakoztató lehet, továbbá kiváló lehetőség arra, hogy megtanítsuk őket az alapvető konyhai higiéniára és a kézmosás fontosságára, mielőtt és miután érintkezésbe kerülnek az ételekkel. Az alábbiakban bemutatunk néhány hasznos tippet a jó és hatékony konyhai kézhigiénia kialakításához.

 

Samantha, 27, Jade & Lianne anyukája

Mielőtt elkezdünk a konyhában tevékenykedni, mindig ellenőrzöm, hogy a lányok készen állnak rá, hogy segítsenek és felvették a kötényt, visszahajtották az ingujjukat, illetve kezet mostak szappannal és meleg vízzel.

Tudom, hogy ha velük együtt főzök, fontos a biztonságos és higiénikus körülmények megteremtése, ezért mindig ügyeltem arra, hogy megtaláljam a biztonságos módját annak, hogyan vonhatom be a gyerekeket a konyhai teendőkbe már egészen fiatal koruktól. Bármilyen feladatot rájuk oszthatunk, attól függően, hogy mit főzünk, az összetevők kimérését és összekeverését, az asztal megterítését vagy az étkezés utáni takarítást!

 

Jacob, 34, Thomas apukája

Azt hiszem, nagyon fontos, hogy hatékony példakép legyek a konyhában Tom számára. Mindig kezet mosok vele együtt szappannal és meleg vízzel mielőtt és mialatt elkészítjük az ételt, illetve utána is, hogy megszabaduljunk minden baktériumtól. Az ismétlés és a rutin kulcsfontosságú, hogy a kézmosásból jó szokás váljon, ezért minden alkalommal együtt csináljuk! Íme, a lépésről lépésre szóló kézmosási útmutató, amit mindig követünk.

1. Nedvesítsük be a kezünket.

2. Használjunk szappant, jól habosítsuk fel.

3. Erőteljesen dörzsöljük a szappant a kezünkbe 20 másodpercig. Ne feledkezzünk meg a kézhátról és a körmök alatti részekről sem.

4. Alaposan öblítsük le a kezünket.

5. Szárítsuk meg őket egy száraz törölköző vagy kézszárító segítségével.

6. Használjuk a törölközőt vagy a könyökünket a csap elzárásához.

 

Sarah, 25, Alex anyukája

A férjem és én is szeretnénk a lehető legegyszerűbbé tenni a kézmosást Alex számára! Mindig tartunk szappant a konyhában, általában a Dettol® No Touch és egy szék is kéznél van, így könnyen feléri a mosogatót. Reméljük, hogy mindettől kevésbé érzi kötelességnek a kézmosást.

Igyekszünk beszélgetni a kézmosásról, miközben a konyhában foglalatoskodunk. Én általában megragadom a lehetőséget, hogy elmagyarázzam, miért olyan fontos a kézmosás, és hogyan segíthet abban, hogy a család minden tagja egészséges és boldog maradjon a baktériumok távol tartása által. Arról is meggyőződöm, hogy Alex biztosan tudja, bizonyos élelmiszerek után mindig kezet kell mosnia, mint például a nyers élelmiszerek megfogása után, mert azok sokkal több baktériumot tartalmazhatnak.[4]

 

A fenti ötletekkel kicsit könnyebbé tehetjük a megfelelő konyhai higiénia elsajátítását gyermekeink számára. Emlékezzünk rá, hogy érdemes antibakteriális szappant használni, például Dettol® Touch of Foam-ot, így a kis kezek biztosan tiszták lesznek.[1] http://www.cdc.gov/handwashing/

[2] http://www.webmd.com/food-recipes/features/germs-in-kitchen#1

[3] https://www.fsai.ie/faqs/hand_washing.html

[4] https://www.fsai.ie/faqs/hand_washing.html