Breadcrumbs

Kézmosási tanács

A hat leggyakoribb kifogás

A rendszeres kézmosás a legfontosabb higiéniai lépés a gyomorbántalmakat, a megfázást, az influenzát és egyéb komolyabb egészségi problémát okozó baktériumok terjedése elleni harcban.

És az emberek mégsem teszik meg…

Ez a hat leggyakoribb kifogás, hogy miért nem mosnak kezet (és hogy miért nincs igazuk).

1… Nem is voltam sehol

Még ha egész reggel otthon voltál, akkor is kórokozók tapadhatnak a kezedre anélkül, hogy tudnál róluk. Tudtad, hogy a baktériumok bármely szilárd felületen túlélhetnek néhány órától akár több hónapig terjedő időtartamot is? Ilyenek a telefon nyomógombjai és maga a készülék, a kilincsek, a távirányítók - bármely felület, amelyet az ember rendszeresen megérint, veszélyes lehet.

2… Nem tűnik koszosnak

A mindennapos kosz kórokozókat rejthet, ezért jó ötlet a koszosnak látszó kezeket mindig megmosni. De mi a helyzet a mikroszkopikus organizmusokkal, amiket szabad szemmel nem lehet látni?

A mindennapos tevékenység során rendszeresen tapadnak ránk kórokozók, különösen miután a wc-t használtuk, vagy ha ételt készítünk. Ezért nagyon fontos tudni, mikor kell kezet mosni, és hogy ezt valóban rendszeresen meg is tegyük.

3… Túl elfoglalt vagyok

Rohanás? A betegség is rabolja az időt, ha elmarad a kézmosás, különösen wc-használat után.

Például a norovírus, mely ha betegséget okoz, akkor egy évben négy napot nem mehetünk dolgozni. Ez egyik a leggyakoribb oka a betegségeknek és a hasmenésnek. A fertőzött személy érintésével terjed, például kézfogással.

4… Elfelejtettem

Olyan sok tennivaló közepette könnyű megfeledkezni a kézmosásról. Ezért próbálj rutint csinálni belőle, alakítsd megszokássá. Készíts magadnak feljegyzést, hagyj emlékeztetőt a telefonodon, vagy írd fel magadnak a lépéseit, amíg meg nem ragad:

Moss kezet, mielőtt:

  • Eszel vagy ételt készítesz
  • Ellátsz egy sebet vagy gyógyszert veszel be
  • Kézbe veszel egy kisbabát vagy kisgyermeket
  • Kicserélsz egy pelenkát

Moss kezet, miután:

  • Ételt készítettél
  • Pelenkát cseréltél, vagy használtad a wc-t
  • Testnedvekkel érintkeztél (vérrel, nyállal, hányással, stb.)
  • Állatokkal és házikedvencekkel foglalkoztál
  • Kiürítetted a kukát
  • A kertben voltál

Végül: mindig mosd meg a kezed, ha koszosnak tűnik, vagy a házban valami koszos lett.

5… Nem vagyok víz és szappan közelében

Messzire van elmenned? Ezért jó ötlet Dettol Kézfertőtlenítőt gél hordani magaddal, amely megöli a kórokozók 99,9%-át - hasznos lehet, ha csak kiszaladtál bekapni valamit, vagy ha a tömegközlekedést használtad.

6… A kórokozók jót tesznek az immunrendszernek

Valóban, a legtöbb fertőzés segít ösztönözni az immunrendszert, amely így megvéd minket a betegségektől, ha újra találkozik velük, de ez nem minden esetben igaz (például az ételmérgezés esetében sem). A kórokozóknak való kitettség nem fog megvédeni minket bizonyos speciális fertőzésektől.

Mikroorganizmusok milliárdjaival kerülünk kapcsolatba nap mint nap, bár ezek közül csak néhány igazán ártalmas. Segítsd tehát az immunrendszeredet, és mosd meg a kezed, amikor csak szükséges.

 

Kapcsolódó termékek