Breadcrumbs

A 7 legjobb tipp, ami segít megelőzni az influenzát

Az influenza szezon a háború ideje, azaz a kőkemény harcé a baktériumok ellen. A szemnek láthatatlan vírusok mindenhol ott lappanganak és csak arra várnak, hogy érintkezésbe kerüljenek a kezünkkel, majd BUMM! Mire Ön vagy gyermeke köhögni kezd, általában már túl késő. Amint produkálni kezdjük a tüneteket, fertőzőek vagyunk. De vajon hogyan lehetséges elkerülni az influenza vírusokat? A válasz nem is olyan egyszerű.

A rövid karantén segíthet, de sajnos nem létezik 100 %-ig biztos módja annak, hogy megállítsuk a megfázást és az influenzát. De ez persze soha ne tartson minket vissza attól, hogy megpróbáljuk! Az enterovírusok, mint a EV-D68 miatt - amik elsősorban a gyermekeket támadják meg - most még fontosabb, mint valaha, hogy segítsünk megőrizni családunk egészségét.

Mit tehetünk megelőzésül?

A legjobb védekezés a támadás. Azontúl, hogy rendszeresen kezet mosunk, íme, néhány tipp és trükk, hogyan kerülhetjük el az influenzát, még mielőtt hatalmába kerítene minket vagy akár egész családunkat.

1. Kerüljük az ölelkezést és a kézfogást

Ez ugyan antiszociálisnak tűnhet, de amennyiben így teszünk, jó úton haladunk az influenza megelőzésében. Kerüljük a szoros testi kapcsolatot, különösen azokkal az emberekkel, akik már megbetegedtek. Ha alaposan kezet is mosunk, ki tudja ugyanezt garantálni arról a személyről, akivel éppen kezet rázni készülünk?

2. Maradjunk otthon, ha betegek vagyunk

Ne most akarjuk megmutatni, hogy ki a főnök! Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon! Ne most akarjuk elintézni folyó ügyeinket, és ne mostanra tartogassuk a last minute házimunkákat sem. Maradjunk ágyban, és tartsuk kordában a betegséget.

3. Mossuk el a vizespalackokat és a poharakat minden használat után

Ez könnyen elkerülheti a figyelmünket. Sokszor ugyanazt a vizespalackot használjuk a konditerembem vagy az éjjeliszekrényen hagyott csészéket vesszük újra elő, azt gondolván, hogy "ugyan milyen kárt okozhat nekünk?". Nagyon sokat, amennyiben betegek vagyunk. A csészék és vizes palackok újrafelhasználása lehetővé teszi az influenza kórokozók életben maradását és lelassítja a gyógyulási folyamatot. Arról nem is beszélve, hogy csökkenti annak kockázatát, hogy valaki más is megbetegedjen, ha véletlenül belekortyolna a bögrénkbe. Ebből adódik a következő pont...

4. Ne osztozzunk. Felejtsünk el mindent, amit az óvodában tanultunk

Az influenza szezon idején nyugodtan legyünk önzők. Ne használjuk egymás után az evőeszközöket vagy bögréket, és győződjünk meg róla, hogy minden használat után letöröltük a közösen használt eszközöket, például a távirányítót és az iPad-et. Ha gyermekünk beteg, ne hagyjuk, hogy ugyanazt az iPad-et használja, mint a testvérei.

5. Vigyázzunk önmagunkra

Mindannyian próbálunk jól étkezni és eleget aludni, de a rohanós hétköznapok során nem mindig azt tesszük, amit valójában kellene. Amellett, hogy vigyázunk a családunkra, ne felejtsünk el egy kis időt önmagunkkal is eltölteni. Az influenza szezon során amúgy is nagyon fontos, hogy vigyázzunk magunkra, különösen akkor, ha észrevesszük magunkon a figyelmeztető jelek egyikét. Az erős immunrendszer a legjobb esélyünk az influenza távoltartására.

6. Kérjünk influenza elleni védőoltást

Több tanulmány is bizonyította már, hogy az influenza elleni vakcina erős védelmet nyújt a betegségek ellen. 10 perc az életünkből, valamint egy apró szúrás és máris megmenthetjük magunkat az egy vagy akár több hétig is eltartó levertségtől. (http://www.cdc.gov/flu/protect/keyfacts.htm)

7. Legyünk tisztában a tényekkel

Fontos, hogy ismerjük a baktériumokról szóló tényekkel, amennyiben az otthonunkat takarítanánk, így felvilágosultak lehetünk az influenza elleni küzdelemben.

  • A nátha és influenza korokozók akár 2 napig is életben maradnak a különböző felületeken.
  • Az influenza vírus hőre érzékeny, ezért sokkal gyorsabban terjed a hidegben. Többnyire orrdugulással kezdődik és innen terjed tovább.
  • Az enterovírusok - melyek nem azonosak az influenza vírussal - elsősorban július és október között terjednek, különösen amikor csökkeni kezd a hőmérséklet.
  • A legtöbb ember úgy fázik meg, illetve kapja el az influenzát, hogy a fertőzött kezeivel megérinti a szemek, az orr vagy a száj környékét.
  • Az influenza általában mintegy három napig lappang a tünetek megjelenése előtt.

Az influenza és más enterovírusok, mint az EV-D68 elkerülése nem egyszerű, de ezekkel az egyszerű tippekkel megvédhetjük családunkat és megakadályozhatjuk, hogy otthonunk az influenza melegágyává váljon.