
A kórokozók többsége az emberre ártalmatlan. Néhány baktériumfajta egyenese hasznos a számunkra, mint azok, amik az emésztésben segítenek. De érdemes azért tudni róluk és a terjedésükről az otthonodban, mert az ártalmas fajtákat egyszerű higiéniai szabályok betartásával távol lehet tartani.
Mik Azok a Kórokozók?
A kórokozók olyan mikroszkópus élőlények, amik betegségeket és fertőzéseket okoznak, ha a testünkbe jutnak.
A leggyakoribb típusok az alábbiak:
- Baktériumok (pl. Szalmonella, ami az ételmérgezést okoza)
- Vírusok (pl. a rhinovírus áll a megfázás mögött)
- Gombák (pl. a Trichophyton, ami az oka a felszínes gombás fertőzéseknek)
- Paraziták (pl. a Giaridia Intestinalis felelős a vérhasért)• Baktériumok (pl. Szalmonella, ami az ételmérgezést okoza)
A baktériumok és gombák minden meleg és nyirkos helyen otthon érzik magukat. A vírusok azonban másmilyenek. Egy baktérium méretének csak a századát érik el, és a szaporodásukhoz élő szervezetre van szükségük. Ez az a folyamat, ami magukhoz a betegségekhez vezet.
A kórokozók otthon terjedhetnek a kezeken keresztül, rendszerint akkor, ha fertőzött embereket vagy szennyezett felületeket érintünk. Kórokozók terjedhetnek a levegőben apró porszemeken vagy a szánkat köhögés, tüsszentés, vagy beszéd közben elhagyó vízcseppeken át.
A kórokozók otthoni forrásai tipikusan az alábbiak:
- Szennyezett étel és víz
- Rendszeresen érintett felületek, mint a kilincsek, kapcsolók, távirányítók, telefonok
- Tisztító és szemétlerakó helyek, kukák, gödrök, illemhelyek
- Háztartási szemét, mint a félbehagyot vagy romlott étel, használt zsebkendők, koszos pelenkák
- Tisztító eszközök, mint konyharuhák, szivacsok, koszos fogkefék
- Házi és más állatok, mint rágcsálók és legyek
- Más emberek
Hogyan jutnak a Kórokozók a szervezetbe?
A kórokozók több úton is megtalálhatják az útjukat a testünkbe.
- Szennyezett étel útján.
- Belélegezhetjük őket orron vagy szájon keresztül.
- A bőrünkről ellátatlan sebeken, vágásokon keresztül.
- Bejuthatnak a keringésünkbe injekciózás, sebészeti beavatkozás, vagy rovarcsípések során.
- Végül, a testnedveken keresztül is átadhatunk kórokozókat is másoknak.• Szennyezett étel útján.
- Belélegezhetjük őket orron vagy szájon keresztül.
- A bőrünkről ellátatlan sebeken, vágásokon keresztül.
- Bejuthatnak a keringésünkbe injekciózás, sebészeti beavatkozás, vagy rovarcsípések során.
- Végül, a testnedveken keresztül is átadhatunk kórokozókat is másoknak.
Tudtad azt, hogy…
A kólibaktérium (Escherichia coli) kedvező körülmények között akár 20 percenként is képes osztódni, és nyolc óra alatt egyetlen baktériumból akár 17 millió is lehet.
Szerencsére a Dettol termékek egész sorát kínálja a baktériumok elleni harchoz és család védelmére.