Breadcrumbs

Információk a Koronavírusról (2019-nCoV)

 

Mi a Koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)i szerint a koronavírusok (CoV) egy olyan víruscsalád, amelyek magukba foglalják a kisebb megfázásos megbetegedéstől kezdve a súlyosabb betegségeket, mint például a Közel-Kelet légúti koronavírus (MERS-CoV) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS-CoV).

Mi a 2019 Novel Koronavírus (2019-nCoV)

A 2019. évi új koronavírus (2019-nCoV) egy új koronavírus-törzs, amelyet először a kínai Wuhan-i járvány kitörése során zonosítottak. Fontos megjegyezni, hogy a vírusok közötti személyes terjedés mennyire változhat. Egyes vírusok nagyon fertőzőek, míg más vírusok kevésbé fertőzőek. Folytatódnak a vizsgálatok annak érdekében, hogy jobban megértsék a 2019-nCoV-val kapcsolatos átjárhatóságot, súlyosságát és egyéb jellemzőit, de vannak jelek arra, hogy a fertőzés emberről emberre terjedhetii.

Mik a Koronavírus tünetei

A CDC szerint az igazolt 2019-nCoV fertőzésben szenvedő betegek enyhe vagy súlyos légúti megbetegedésekről számoltak be, amelyek tünetei többek között:

 • láz
 • Köhögés
 • Légszomj

A CDC jelenleg úgy gondolja, hogy a 2019-nCoV lappangási ideje 2-14 nap. A megelőző intézkedések alapját a korábbról ismert SARS és MERS-koronavírus járványok során alkalmazott  járványügyi teendői képezik. iii

Hogyan terjed

A CDC álláspontja alapjániv a vírus emberről emberre terjedése a következők alapján történhet:

 • cseppfertőzéssel
 • szoros személyes kapcsolat, például érintés vagy kézfogás
 • érintéssel, például megérint egy tárgyat vagy egy felületet, amelyen a vírus van, majd a kézmosás előtt megérinti a száját, az orrát vagy a szemét
 • ritkán, széklet-szennyeződés

Jelenleg nem egyértelmű, hogy a 2019-nCoV milyen könnyen vagy fenntarthatóan terjed az emberek között. A jelenleg elérhető adatok alapjan, meg keveset lehet megállapítani a 2019-nCoV-val kapcsolatos átjárhatóságáról, súlyosságáról és egyéb jellemzőiről, és a vizsgálatok folyamatban vannak.

Hogyan védekezzünk a Koronavírussal szemben

A legjobb módja a védekezésnek, ha elkerüli a vírussal való találkozást. A CDC javaslatai alapjánv a hétköznapokban a következő óvintézkedesek tudjuk megtenni annak érdekeben, hogy elkerüljük a fertőzést:

 • Kerülje a beteg emberekkel való találkozást.
 • Ne érintse meg a szemét, az orrát és a száját mosatlan kezekkel.
 • Mosson kezet gyakran szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig. Ha nem áll rendelkezésre szappan és víz, használjon alkohol alapú kézfertőtlenitőt
 • Tisztítsa meg és fertőtlenítse a gyakran megérintett tárgyakat és felületeket
 • Maradjon otthon, ha beteg
 • Köhögés vagy tüsszentés esetén használjon eldobható papírzsebkendőt, majd használat után dobja a szemetesbe

Mint minden fertőző betegség esetében, a megfelelő higiénia is szerepet játszhat a vírus terjedésének megelőzésében. A legfontosabb közegészségügyi javaslat az, hogy a koronavírus tüneteinek jelentkezése esetén a legrövidebb időn belül lépjen kapcsolatba a legközelebbi egészségügyi intézménnyel es kérjen útmutatást a további teendőkről.

 

Elpusztítja e a Dettol a Koronavírust (2019-nCoV)?

A 2019. évi új koronavírus (2019 nCoV) a koronavírus új törzse. Még nem érhető el kereskedelmi tesztelés céljából.

A CDC és az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja az embereknek, hogy gyakran mossanak kezet szappannal és vízzel, vagy használjanak alkohol alapú kézfertőtlíentőt, mint a megelőzés legfontosabb intézkedését a Koronavírus 2019-nCoV ellen. A különböző fertőtlenítőszerek segítenek csökkenteni a fertőzés kockázatát. Dettol kézfertőtlenítőnk etanolt (alkoholt) tartalmaz a baktériumok es virusok eltávolítására, a CDC és a WHO ajánlásainak megfelelően.

  i https://www.who.int/health-topics/coronavirus

  ii https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/

  iii https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/symptoms.html

  iv https://www.cdc.gov/coronavirus/about/transmission.html

  v https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-treatment.html