Breadcrumbs

Kisgyermekek útmutatója a kézmosáshoz

Hogyan szoktassuk rá a kisgyermeket, hogy tisztán tartsák a kezüket és saját magukat

Az egyszerű kézmosásnak még mindig nagy szerepe van az egészségmegőrzésben. A helyes kézmosási szokásoknak már gyermekkorban rögzülnie kell, így nemcsak a kicsi, hanem az egész család is védettebb lesz a betegségeket okozó bacilusok terjedésével szemben.

Azok a drága apró kezek mindenféle bacival teli koszhoz érnek majd nap mint nap. Nem csoda, hiszen a kicsi felfedezi magának a világot, de ha közben kórokozókat is összeszed, akkor nemcsak ő, hanem másvalaki is megbetegedhet a családból. Szerencsére a rendszeres kézmosás betartásával bátrabban kiengedhetjük.

A helyes kézmosás betanítása fontos, hogy örömteli legyen a kicsinek. Jutalmazásal jelezzük, ha valamit jól csinálnak.

Mindenki szereti tudni, ha valamit jól csinált, a kisgyermekek sem kivételek. Adjunk nekik sok bátorítást és dícséretet. Elsőnek furcsának tűnhet, de ez nagyszerűen beválik abban, hogy rászokjanak az egyszerű és egészséges szokásokra. Érdemes megfontolni egy egyszerű naptár használatát, és abban követni, hogy rendszeresen és jól mosnak-e kezet, és ha igen, jutalmazni őket.

A kicsik szemei meglepően jók, és azonnal észreveszik, ha te magad nem mosol kezet, ezért jó példával kell elöljárni. Ha együtt vagytok, mondd el neki, miért kell úgy csinálni, és mutasd is meg, pontosan hogyan… Emlékezz arra, hogyan ismételgetik azt, amit mondasz vagy csinálsz. A kézmosásnál is ki lehet ezt használni.

Először tudalékosnak érezheted magad, de az egész család érdekében már ilyen korai szakaszban fontos beépíteni az egészséges kézmosást a napi rutinba.

A helyes kézmosás azonban több néhány gyors szappanos dörzsölésnél. Ha egészségesen és betegségeket okozó bacilusoktól mentesen akarod tartani a saját és a kisgyermeked kezeit, akkor kövesd az alábbi útmutatónkat.

Három fontos dologra kell ügyelni a helyes kézmosáshoz:

 • Kezet kell mosni étkezés előtt
 • Minden WC- vagy bilihasználat után
 • Az étel elkészítése előtt

Még akkor is, ha nem kuktáskodik a kicsi, ha együtt vagytok a konyhában, és éppen az ételt készíted, a kicsi lássa, ahogy kezet mosol.

Mivel a kinti játék során napi szinten érintkeznek majd bacikkal teli kosszal, szerezhetnek vágásokat vagy horzsolásokat, ezért érdemes rászoktatni őket a kézmosásra. Emlékezz arra, hogy azok a kis kezek minden olyanba bele akarnak majd nyúlni, amibe nem kellene!

Kézmosás, 9 lépés az egészséges kezekhez

Tudtad, hogy a helyes szappanos kézmosáshoz legalább 20 mp-ig össze kell dörzsölni a kezeket, különben nem lesznek elég tiszták? Ugyanezt meg kell tanítani a kicsinek is. Legyen a tanulás mulatság, énekelj a gyereknek, ha éppen tanítgatod, akár együtt is énekelhettek! Mutasd meg neki, hogy mozgatod a kezeid, hogy leutánozhassa. Aztán kérheted te is tőle, hogy ő mutassa meg neked, hogy kell jól csinálni. Ez az emlékeztető nagyon fontos, és meg fogsz lepődni, ha éppen ők fognak szólni, hogy neked is kezet kéne mosnod!

A boldog kézmosás

 1. Nedvesítsd meg a kezeid tiszta és meleg vízzel
 2. Használj egy kis szappant
 3. Dörzsöld össze a kezeid (a víztől távol)
 4. Dörzsöld meg az ujjaid és az ujjak közét
 5. Dörzsöld végig a körmeid is
 6. Dörzsöl meg a kezek hátulját
 7. Öblíts tiszta vízzel
 8. Töröld szárazra egy tiszta törülközővel/papírtörülközővel
 9. Dícsérd meg a gyereket, ha jól csinálja. Emlékezz arra, hogy egy jutalmazott tett ismételt tetté válik.

Még ha nem is megy mindig simán, akkor is tartsd észben, hogy a gyereknek fontos tudást adsz át, ami a későbbiekben komolyan hozzájárul majd az egészséges életéhez.

Sajnos minden évben emberek ezrei, többnyire kisgyermekek, halnak bele olyan fertőzésés betegségekbe, amik egyszerű kézmosással megelőzhetőek lettek volna. Az egészséges szokásokat már kisgyermekkorban ki kell alakítani. Ezek többet számítanak, mint azt sokan gondolják.

Kapcsolódó termékek