Breadcrumbs

Iskolakezdés, bölcsöde, óvoda

A legjobb tippek az iskolakezdési bacik elleni harchoz

Észre fogod venni, ahogy a gyereked elkezdi az új tanévet, hogy az iskolák, bölcsödék vagy óvodák mennyire nem megfelelőek egészségügyi szempontból.

De ne félj. Az iskolaidő egy izgalmas időszak a gyereknek, hiszen ekkor tanulnak új dolgokat, és szereznek új barátokat. A hátulütője, hogy kórokozók és baktériumok könnyen elszaporodnak egy ilyen környezetben, és a gyerek könnyen összeszedhet valami fertőzést, hiszen az immunrendszerük még mindig csak alkalmazkodik.

Az oltások (vagy immunizálás) segítenek megelőzni néhányat a legveszélyesebb fertőző betegségek közül. Attól kezdve, hogy a gyerek be van oltva valami ellen, onnantól a szervezete hatékonyabban veszi fel a harcot a fertőzésekkel. Konzultálj a gyerekorvossal, hogy a gyerek időben megkapjon minden oltást.

Kézmosás

Ezek után talán nyílvánvaló, de nem árthat elismételni, hogy még mindig a kézmosás a legjobb módszer a bacik elszaporodása ellen. Tanítsuk meg a gyereknek, hogy mindig mosson kezet:

 • Evés előtt
 • WC-használat után
 • Állattal való érintkezés után
 • Köhögés, tüsszentés, orrfújás után
 • Ha bármi piszokhoz érnek (pl. megrágott ceruza, használt zsepi, stb.)
 • Bármihoz érnek, ami piszkosnak tűnik

Amikor a gyerek elkezdi az iskolát/óvodát/napközit, nézz körül, hol tud ott majd kezet mosni

Zsebkendőhasználat

A kórokozók a levegőben is terjedhetnek, amikor köhögünk, vagy tüsszentünk. Bátorítsuk a gyereket, hogy használjanak zsebkendőt, ha köhögnek, tüsszentenek, vagy ha az orruk fojik. Használat után pedig rakják a szemetesbe, végül mossanak kezet antibakteriális szappannal.

Ha nincs kéznél zsepi, a tenyerük helyett inkább a könyökhajlatba köhögjenek, ez akadályozza a bacik terjedését.

Ha szükséges, tartsuk távol a gyereket az iskolától

Ha a gyermeked még nem készült fel arra, hogy egy kortárs csoportba kerüljön, vagy fertőző betegsége van (pl. bárányhimlő), akkor inkább tartsuk távol az iskolától. Így a betegség nem terjed tovább, és időt adunk a gyereknek, hogy meggyógyuljon. Kérd ki az iskola, óvoda, bölcsöde tanácsát a gyerek távolmaradásáról.

Elsősegély otthon

Ahogy a gyermek növekszik és felfedezi maga körül a világot, egész biztosan szerez majd néhány sebet vagy horzsolást. Legyen otthon kéznél elsősegélydoboz, amiben van:

 • Sebtapasz és steril kötés
 • Latex (vagy ahhoz hasonló) kesztyű
 • Dettol Med külsőleges oldatos spray
 • Olló és biztosítótűk
 • Hipoallergén szalag és géz

Lássuk el minél hamarabb a sérüléseket.

Moss gondosan kezet a Dettol Antibakteriális Folyékony Szappannal, és óvatosan tisztísd meg a sérülést a Dettol Med külsőleges oldatos spray-vel. Ha az szárazra van törölve, tapaszd le vagy kötözd be, és a végén moss újra kezet.

Ha a gyerek sérülése súlyosnak néz ki, ne próbáld azt magad kezelni. Inkább tárcsázd a 104-et, és beszélj egy szakértővel, vagy vidd el a gyereket orvoshoz.

Kapcsolódó termékek