Breadcrumbs

Egészséges és Higiénikus Etetés

Gyakorlati útmutató az etetés higiéniájához, hogy a kicsi egészséges maradjon

Ismert a szülők között, hogy a helyes táplálkozás létfontosságú a gyerek szellemi és testi fejlődéséhez. Az egészséges etetés azonban több, mint pusztán az étel eljuttatása a gyermekhez. Itt van néhány alapvető higiéniai tudnivaló, ami segít abban, hogy a kicsi tényleg mindenből a legtöbbet kapja az etetés során is.

A baba immunrendszere még mindig csak fejlődik, és az idősebb gyerekekhez képest még nagyon törékeny a természetes ellenállóképességük.

Hogy az etetés egészségesen történjen, van néhány tippünk a számodra. Azt nem tudjuk megígérni, hogy az etetés így egyszerűbb lesz, de azt garantáljuk, hogy egészségesebb!

  1. Mi és a gyerek is mossunk kezet, vagy mossuk meg nekik. Minél előbb szoktassuk rá erre őket, hogy elkerüljük a bacikat és a betegségeket.
  2. Ha még cumisüvegből eteted a gyereket, akkor nagyon ügyelj az üveg fertőtlenítésére. Az üveges etetés 12 hónapos korig ajánlott. Az üvegnek tisztának és zsírtól mentesnek kell lennie, ezután fertőtlenítheted folyadékkal, vagy berakhatod az üveget a mikrosütőbe. Tápszernél meg kell bizonyosodni a tiszta víz használatáról, gondosan fel kell előtte forralni, hogy semmilyen baktérium ne maradjon benne.
  3. Ha a gyerek már átállt a szilárd táplálékra, onnantól nagyon vigyázz arra, hogy az étel alaposan meg legyen főzve, és hogy higiénikus környezetben készüljön.

Három tipp az ételhigiénia javítására:

  • Mindig moss kezet az étel elkészítése előtt, hogy akaratlanul se szennyezd be az esetleg a kezeken lévő baktériumokkal.
  • Bizonyosodj meg arról, hogy a felületek, amiken az ételt készíted, higiénikusan tiszták.
  • Használj tiszta konyharuhát vagy szivacsot; a szövetek ártalmas baktériumokat rejthetnek, ezért áztasd őket fertőtlenítőben vagy mosd ki 60°C felett. Ha ezt nem teszed, ártalmas baktériumok ezrei kerülhetnek az ételkészítő felületekre!

Az etetőszék a kisgyermek higiéniájának kulcshelye. Megtapasztalod majd, hogy az étel bizony gyakran máshova is kerül, ezért a kicsi egészsége érdekében a széket is tisztán kell tartani.

Kapcsolódó termékek