521 KITCHEN HOTSPOTS

Sok család a konyhában tölti együtt a legtöbb időt. Ez a hely a kórokozók számára is vonzó. Sőt, a legtöbb ételmérgezés is otthon fordul elő a nem megfelelő konyhai és otthoni higiéniaeredményeképpen. Mit tehet az egészségre káros baktériumok terjedésének megakadályozásáért?

Nem kell mindent felforgatnia, a konyhai biztonság eléréséhez elegendő, ha gyakrabban takarítja a kórokozók legfontosabb melegágyait.

A baktériumok kedvenc melegágyai a konyhában:

Konyharuhák vagy szivacsok

A nedves törlőruhákon gyorsan szaporodnak a kórokozók. Ezek a baktériumok aztán a törlőruha vagy szivacs későbbi használata során más tárgyakra és felületekre is átterjednek a konyhában. Használjon eldobható törlőruhát vagy az újra felhasználható törlőruhákat. 

Élelmiszerrel érintkező felületek

A konyhapulton és a vágódeszkákon könnyen elszaporodnak a nyersételekről, mint például a hús, a zöldségek és gyümölcsök, származó baktériumok. A nyers- és a készételeket külön kell tárolni, ideális esetben használjunk különböző színű vágódeszkákat ezekhez. Használat után minden felületet tisztítsunk le és fertőtlenítsünk, majd alaposan mossunk kezet.  

Gyakran megérintett felületek

A konyhában számos felületen keresztül terjedhetnek a kórokozók. Ételkészítés előtt akkor is mosson kezet szappannal, ha látszólag nem koszos a keze. A felületeket rendszeresen fertőtlenítse, mert ezekre a baktériumok a nyers ételekről a kézen át is átterjedhetnek . A konyhában többek között az alábbi felületeket érintjük meg gyakran.

  • A hűtő, mélyhűtő és a tűzhely belső felületei
  • Fogógombok és fiók fogantyúk
  • Konyhapult
  • Csapok

Mosogató

Szennyezhetik az előkészítés során a mosogatóban lemosott nyersételek (pl. hús, zöldség, gyümölcs). Szennyezett tárgyak, például szivacsok és törlőruhák öblítése, illetve a mosogató ezekkel való kitörlése is terjesztheti a baktériumokat. A mosogatót és a körülötte lévő felületeket, a csapokat is beleértve, rendszeresen fertőtlenítse Dettol Antibakteriális Felülettisztítóval.

Szemetes kuka

A szemetes kuka a kórokozók másik kedvelt helye. Fedeles kukát használjon, hogy távol tartsa a háziállatokat és a kártevőket a szeméttől és csökkentse a kellemetlen szagokat. A szemetest rendszeresen ürítse, tisztítsa és fertőtlenítse Dettol Antibakteriális Fertőtlenítő spray-el. Ne feledkezzen meg a fogantyúkról és a fedélről sem!

Ne feledkezzen meg a kézmosásról!

A kéz az otthoni keresztfertőzések egyik leggyakoribb okozója. Mindig mosson kezet szappannal, amikor a konyhát használja, az ételkészítés előtt és után, illetve evés előtt