522 FOOD SAFETY 740X400

Sokan azt hiszik, hogy a hányásos-hasmenéses megbetegedéseket az otthonon kívül elkapott ételmérgezés okozza. Pedig a legtöbb ételmérgezéses eset otthonról ered, a nem megfelelő konyhai higiénia, közvetlen eredményeképpen, amikor az ételkészítés vagy az étel nem megfelelő főzése során a nyersételekről (pl. hús, tojás, hal, zöldség, gyümölcs) származó kórokozók átkerülnek a konyhai felületekre vagy más ételekre.

Kerülje el az ételmérgezést az étel biztonság 4 aranyszabályának betartásával: Keresztfertőzés, Takarítás, Főzés és Hűtés

Az étel biztonság 4 aranyszabálya

Keresztfertőzés

Az ételmérgezések egyik leggyakoribb okozója a keresztfertőzés. Ez olyankor fordul elő, amikor az egyik ételről véletlenül átkerülnek a kórokozók egy másik ételre - általában az emberi kézről vagy a konyhai eszközökről. Pedig az egészségügyi kockázat könnyen megelőzhető:

 • Mosson kezet szappannal és tiszta vízzel mielőtt ételhez nyúlna, valamint a nyersételek (pl. hús, tojás), szemeteskukák, háziállatok megérintése és vécézés után közvetlenül. A Dettol Érintés nélküli kézmosó kiváló a keresztfertőzések megelőzésére. Csak helyezze a kezét a készülék alá és az automatikusan adagolja a szappant.
 • Ételkészítés után azonnal tisztítsa le és fertőtlenítse az összes felületet
 • Lehetőleg különböző színű vágódeszkákat használjon külön a nyers- és a készételekhez.
 • Az élelmiszert takarja le, vagy tartsa zárt edényben, hogy ne kerülhessenek bele kórokozók
 • A nyersételeket tárolja külön és a főtt- vagy készételektől távol készítse elő.
 • Az állatokat és háziállatokat tartsa távol az ételkészítési és étkezési területektől.

Takarítás

 • Helyesen és időben fertőtlenítse az eszközöket, hogy eltávolítsa a kórokozókat és megakadályozza, hogy az ételekbe kerüljenek!
 • Használat előtt győződjön meg róla, hogy minden konyhai eszköz ragyogóan tiszta!
 • Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse azokat a tárgyakat, amelyekhez gyakran nyúlnak hozzá, pl. csapokat, fogantyúkat, kapcsolókat!
 • Tisztítson minden ételkészítési felületet Dettol Antibakteriális Felülettisztító spray-el vagy törlőkendővel az ételkészítés után azonnal!
 • Lehetőség szerint használjon papírtörlőt vagy eldobható törlőruhát. Ha újrahasználja a törlőruhát, fertőtlenítse minden feladat között,(és ne használja ugyanazt a törlőruhát a helyiség másik részében)!

Főzés

Az ételmérgezést okozó baktériumok elpusztításához a húst alaposan főzze meg. Ellenőrizze, hogy megfőtt-e a hús; szúrjon kést a legvastagabb részébe - a főtt hús nem lehet rózsaszín, a leve színtelen. Az étel melegítésekor győződjön meg róla, hogy minden része tűzforró. Az elkészített ételt csak egyszer melegítse újra.

Hűtés

Az ételek hűtése (0–5°C, 32–41°F) vagy fagyasztása lassítja a baktériumok szaporodását. Mindig ellenőrizze az ételek csomagolásán feltüntetett tárolási útmutatót és lejárati dátumot. A maradékot fedje le és a teljes lehűlés után a főzést követő két órán belül tegye hűtőbe vagy fagyasztóba. Ha szükséges, helyezze kisebb edényekbe, hogy gyorsabban lehűljön.