523 FOOD SAFETY 740X200

A konyhai felületek higiéniai tisztítását követően fontos, hogy minden konyhai eszköz és edény is tiszta legyen, hogy ne telepedjenek meg rajtuk a baktériumok, amelyek megfertőzhetik az élelmiszereket és ételmérgezést okozhatnak. Az eszközök rendszeres tisztítása, és szükség esetén fertőtlenítése, csökkenti az egészségre ártalmas kórokozók megtelepedésének veszélyét. 

Hogyan terjednek a baktériumok?

A baktériumok nagyon gyorsan elterjedhetnek, ha a készételeket a nyersételek által megfertőzött felületeken készíti el, vagy ha fertőzött edényekben vagy fertőzött eszközökkel tálalja a főtt ételt.

Edények és konyhai eszközök tisztítása 

Az élelmiszerekkel érintkező felületek, például az edények és konyhai eszközök általában higiénikusan tisztíthatók mosogatószerrel és forró vízzel, ha ezt követően tiszta vízzel is leöblítjük. Ha kétséges a víz minősége, antibakteriális mosogatószerrel mossa el az edényeket, majd öblítse le tiszta vízzel.

A konyhai munkafelületek fertőtlenítése

A beépített vagy nagy méretű élelmiszerrel érintkező felületeket, amelyek nem leöblíthetők, mint például a konyhapult, tisztítsa meg a szokásos mosogatószerrel, majd fertőtlenítse olyan antibakteriális termékkel, amely bizonyítottan elpusztítja a kórokozókat. Ezáltal csökkentheti a konyha egyik legnagyobb higiéniai veszélyforrása által okozott keresztfertőzések esélyét.

A törlőruhák és súrolók higiénikus tisztítása

Egyértelmű, hogy tiszta törlőruhával kell az edényeket elmosogatni és a felületeket takarítani, különben az egész konyhában elszaporodnak a kórokozók. Próbálja hetente cserélni a mosogatórongyot, éjszakára pedig áztassa fertőtlenítőszerbe, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Meglepő, de csupán néhány óra leforgása alatt több millió kórokozó szaporodhat el a mosogató mellett heverő nedves törlőruhán.

A szigorú higiéniai szokások még fontosabbak meleg, párás éghajlatokon, ahol a baktériumok ennél is gyorsabban szaporodnak.

Tippek a konyhai eszközök higiénikus tisztításához

Az ételmérgezés gyakori megbetegedés. Az egyszerű higiéniai tippek követésével távol tarthatja az E.coli baktériumhoz hasonló kórokozókat.

  • Rendszeresen fertőtlenítse a mosogató keféket, ruhákat és szivacsokat.
  • A mosogatórongyokat mossa a legmagasabb hőmérsékleten, vagy használjon eldobhatót.
  • Minden használat után tisztítsa meg, fertőtlenítse és szárítsa meg a felmosórongyot és vödröt.
  • Minden használat előtt és után törölje le az ételkészítési felületeket biztonságos fertőtlenítőszerrel.
  • Mindig használjon külön vágódeszkát a húshoz (különösen a baromfihoz) és a zöldségekhez.
  • A vágódeszkákat súrolja le, fertőtlenítse és szárítsa meg minden használat után!
  • Rendszeresen váltsa a fa vágódeszkákat, mert ezek a kórokozók melegágyai lehetnek.
  • A nyersételek, különösen a hús feldolgozása után alaposan mosson és szárítson kezet.
  • Rendszeresen takarítsa a padlót, hogy eltávolítsa az ételmaradványokat és egyéb törmelékeket, mert ezek vonzhatják a kártevőket.
  • Ne engedje, hogy a háziállatok felmenjenek a konyhapultra.
  • Az állateledelt az emberi fogyasztásra szánt ételektől külön tárolja és használjon külön konzervnyitót, tálakat és evőeszközöket.
  • A szemetes használata után azonnal mosson kezet – a lábpedál nyitású/zárású szemeteskuka a leghigiénikusabb.
  • Az ételmaradékokat és a szemetet megfelelően dobja el.
  • Minden tisztítószert tároljon távol az ételkészítési felületektől.
  • Fogyasztás előtt győződjön meg róla, hogy az ételt alaposan megfőzte. Ez különösen fontos a maradékok felmelegítésekor.
  • Ha nem áll rendelkezésére tiszta csapvíz, használjon antibakteriális mosogatószert vagy törlőkendőt.