Home2

 A baktériumok szabad szemmel láthatatlanok, de csaknem minden sarokban megbújhatnak. De ha nem látjuk őket, akkor hol vannak a kórokozók? Hol rejtőznek a baktériumok? Néhány a leggyakoribb helyek közül igencsak meglephet minket!

1. Az irodánk: A közösen használt irodai eszközök kiváló baktériummágnesek és nagyon ritkán tisztítják őket. Fertőtlenítsük a munkaterületet mi magunk, különösen, ha megosztjuk a teret más alkalmazottakkal is. Fújjuk be a területet Dettol® fertőtlenítő sprayvel és ne töröljük le, hanem hagyjuk megszáradni a sprayt a maximális tisztaság érdekében. A következő területeket mindenképpen fújjuk be:

  • Telefonokat
  • Íróasztalt
  • Számítógép billentyűzetét és az egeret

2. Só- és borsszóró: Gyakran figyelmen kívül hagyjuk, de a só- és borsszóró az egyike a leginkább baktériumokkal szennyezett eszközöknek otthonunkban. A University of Virginia egyik 2008-as tanulmányában a kutatók 30 olyan ember lakásában tesztelték a felületeket, akiken a megfázás vagy az influenza tünetei kezdtek megmutatkozni. Amellett, hogy körülbelül a felületek 41%-a tartalmazott baktériumot vagy influenza vírust, a só- és borsszóró minden esetben 100%-ig pozitívan reagált a tesztre. Ezért az ebédlőasztal letörlése minden esetben nagy segítséget jelent a kórokozókkal szembeni harcban.

3. Repülőgépek: A légúti vírusok és baktériumok okozta fertőzések könnyedén terjednek a repülőgépjáratokon. Egy idegenekkel összezárt szűk hely, ahol keringetik a levegőt, sok megbetegedéshez vezethet az influenza szezon idején. Javasoljuk, hogy fertőtlenítsük az ülést fedélzetreszállás után. Használjunk Dettol® To Go fertőtlenítő törlőkendőt, és töröljük le:

  • Karfákat
  • Tálcát
  • Ablakot

Használjunk kézfertőtlenítőt, ha mosdóban voltunk, és amennyiben ki kell cserélnünk a babapelenkát, elsőként mindig a tálcát fertőtlenítsük.

4. Fogkefe: Naponta kétszer is a szánkba tesszük, de gondoltunk valaha azokra a baktériumokra, amik benne rejtőznek? Ez a történet nem is annyira arról szól, hogy hol rejtőznek a baktériumok, inkább arról, hogy honnan jönnek. Tisztában vagyunk vele, hogy amikor leöblítjük a WC-t, baktériumokkal és vírusokkal teli vízcseppek kerülnek a levegőbe, melyek ezután a fogkefénken2 landolnak? Ezek az apró cseppek a fürdőszobában lebegnek akár két órával is azután, hogy leöblítettük a wc-t, mielőtt az egyes felületeken landolnának. Vagyis a szórványos takarítás nem elegendő. Csukjuk le a wc-ülőkét, mielőtt lehúznánk a wc-t és cseréljük gyakran a fogkefénket, különösen azután, ha betegek voltunk.

5. Mozik: Hasonlóan a repülőgépekhez, a mozi is kiváló hely a baktériumok elszaporodásához - közvetlen közelben ülünk egymáshoz egy idegenekkel teli helységben néhány óra erejéig. Mivel a nátha és az influenza tünetei néhány napig nem mutatkoznak, lehetséges, hogy pár ember a moziban máris megbetegedett. Ügyeljünk arra, hogy alaposan mossunk kezet minden egyes alkalommal, amikor csak lehetséges (főleg, ha rágcsálnivalókat eszünk), és kerüljük a szemünk, orrunk vagy szánk megérintését.

6. Konyhai mosogató: Úgy tűnhet, hogy tiszta, de valójában még a wc csészénk is sokkal tisztább lehet, mint a konyhai mosogató. A vízben felgyülemlett élelmiszer-részecskék kiváló táptalajai a baktériumoknak, beleértve az E. colit és a szalmonellát is. És bár valószínüleg rendszeresen fertőtleníthetjük a wc csészénket, nem valószínű, hogy a mosogatóval megtesszük ugyanezt. Tegyünk egy nedves szivacsot a mikrohullámú sütőbe és indítsuk el a készüléket magas fokozaton körülbelül egy percre, hogy eltüntessük az összes baktériumot, majd töröljük ki a mosogatógép belsejét. A mosogatót szintén próbáljuk meg rendszeresen kitakarítani némi hypo és víz keverékével, mely segít megelőzni a baktériumok terjedését.

7. Éttermek: Mindig legyünk kedvesek az ételt felszolgáló személyzettel. Ez egy életre szóló lecke, amit mindenkinek meg kell tanulnia. A nem megfelelően megmosott vagy a mosatlan kezek megfertőzhetik az élelmiszereket baktériumokkal és vírusokkal. Arról nem is beszélve, hoyg a nyers vagy nem kellően hőkezelt ételek egy sor különféle baktériummal fertőzhetik meg az egész konyhát, a szalmonellától kezdve a shigelláig bezárólag. Még ha teljesen átsütve kérjük az ételt, az sem jelent semmi garanciát. Ha a konyhában tevékenykedő személy nyers ételekkel dolgozik, majd megérinti tányérunkat vagy a frissen sült pékárút, beszennyezheti a főtt ételt. Okosan válasszunk hát éttermet, és minden esetben ellenőrizzük a hely egészségügyi bizonyítványát. 

8. Lepedők és törölközők: Amikor betegek vagyunk, az ágy tűnik a legkényelmesebb helynek a világon, de sajnos szintén jó táptalaja lehet a baktériumoknak. A baktériumok akár 3-7 napig is elélnek a lepedőkön és törölközőkön hordozógazda nélkül. Mossuk ki az ágyneműt hetente egyszer forró vízben, és a törölközőket is minden 1-3 napban. A legtöbb baktérium elpusztul, ha a törölközőket száraz helyen tartjuk, ezért sose hagyjuk őket egy nedves halomban.

9. Orvosi rendelő: A megváltásunk helye egyben a végzetünk helye is lehet. Valószínüleg nem úgy gondolunk az orvosi rendelőre, mint egy baktériumokkal teli helyre, de ne feledjük, hogy kis helyen tartózkodunk sok olyan emberrel, akiknek fertőző betegsége lehet. A váróteremben lévő székek, kilincsek, játékok és még az orvos ruhája is szennyezetté válhat. Próbáljuk elkerülni a közösen használt felületek megérintését és mossunk kezet, amikor csak esélyünk nyílik rá. Ha gyermekünket visszük a gyerekorvoshoz, otthonról vigyünk neki könyvet vagy játékokat.

Szóval hol rejtőzködnek a baktériumok? A válasz az, hogy egyáltalán nem is bujkálnak. A baktériumok terjedése elleni legjobb védelem az alapos és gyakori kézmosás, tehát ragadjuk meg a Dettol® habszappant és vágjunk bele.

 

1. http://uvamagazine.org/articles/december_2008_e-newsletter_university_news/

2. http://ag.arizona.edu/media/archives/6.11.html